Bevrijdingsfestival 2019


Ondanks kou en regen was het een gezellige drukte bij de Amnesty-stand op het Bevrijdingsfestival in Almere-Stad op 5 mei 2019. Amnesty kwam speciaal in actie voor mensenrechten in Europa. Er kon een petitie ondertekend worden voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze demonstreerden. 137 mensen zetten hun handtekening. Ook was het zenuwslopende jengaspel populair; het kostte veel inspanning om te voorkomen dat het mensenrechtenbouwwerk instortte. Dank aan alle bezoekers en natuurlijk aan onze vrijwilligers!

In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei vraagt Amnesty aandacht voor Europese landen waar de mensenrechten onder druk staan. Met name Polen en Hongarije baren zorgen. In die landen wordt de rechtsstaat uitgehold en de onafhankelijke rechtspraak aangetast. Onafhankelijke media worden tegengewerkt, de vrije meningsuiting en persvrijheid aan banden gelegd en mensenrechtenverdedigers krijgen te maken met haatcampagnes.

Bij de Amnesty-kraam op het festival kon daarom een petitie ondertekend worden voor dertien Poolse vrouwen die terechtstaan omdat ze een spandoek met ‘Stop fascisme’ omhooghielden tijdens de viering van de Poolse Onafhankelijkheidsdag in 2017. De vrouwen werden door omstanders aangevallen, geschopt en bespuugd. Ze dienden een aanklacht in tegen hun aanvallers, maar de openbaar aanklager verklaarde die in eerste instantie ongegrond. Pas nadat de vrouwen in hoger beroep gingen, oordeelde de rechter dat het onderzoek naar de aanval heropend moest worden. Enkele maanden later werden de vrouwen aangeklaagd wegens ‘verstoring van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. Amnesty wil dat de aanvallers voor het gerecht worden gebracht en dat de vrouwen volledig worden vrijgesproken.

Het jengaspel was populair bij kinderen en volkwassenen. De Amnesty-jengatoren bestond uit bouwstenen als ‘vrije meningsuiting’, ‘eerlijke verkiezingen’ en ‘gelijkwaardigheid’. Om beurten trokken spelers een bouwsteen uit de toren. Het was de kunst te voorkomen dat de mensenrechten in elkaar stortte.

Heb je het bevrijdingsfestival gemist? De petitie kan ook online ondertekend worden: https://secure.amnesty.nl/petitie-poolsevrouwen. Alvast bedankt!